Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 17, № 1 , 2024
С.62-67, Бібліограф. 15, англ.
УДК: 616.9:579.834:616.15-074:612.017.1.
doi: https://doi.org/10.15407/biotech17.01.062


Повний текст: (PDF, in English)

РОСЛИННА СИРОВИНА ЯК ДЖЕРЕЛО МЕТАБОЛІТІВ ДЛЯ РАНОЗАГОЮВАЛЬНОГО ТА ПРОТИРУБЦЕВОГО ЗАСОБУ

Гуцько К.І., Петріна Р.О.

Національний університет «Львівська політехніка», Україна

Космецевтичні препарати на основі рослинної сировини проявляють комплексну дію, є доступними та малотоксичними. Актуальним є створення нових натуральних засобів для загоєння ран без рубцювання тканини. Для цього вторинні метаболіти рослини повинні проявляти антибактеріальну, протизапальну, антиоксидантну дію, мати низьку цитотоксичність.

Мета. Провести аналіз джерел літератури в електронних базах даних щодо засобів на ринку з ранозагоювальною дією та щодо рослинної сировини, яка б мала терапевтичну дію для загоєння ран без утворення рубців.

Результати. Описано характеристики чотирьох типів рубців. Рослинні та вторинні метаболіти наведено згідно їхньої дії: антибактеріальна, антиоксидантна, протизапальна, колагенезстимулювальна, протирубцева. Антибактеріальну дію проявляють лупеол, аліцин, коричний альдегід; антиоксидантну дію — керцетин, ресвератрол, лутеолін, нарінгенін, галову кислоту, куркумін; протизапальну дію — азіатська кислота, піноцембрин, мірицетин. Сприяють відкладенню свіжого колагену в рані криптотаншинон, бексаротин, таспін, сезамол, астрагалозид IV. На ринку України присутні ранозагоювальні натуральні засоби з формою випуску бальзаму, крему, гелю. До їхнього складу входять рослинні олії, ефірні олії, екстракти Thymus L., Arnica montana, Inula helenium, Aloe vera, Matricaria chamomilla та інші. Ранозагоювальні лікарські препарати хімічної природи займають більшу частину ринку України, серед них переважають засоби з дексапентанолом. Перспективним є використання методу культури клітин як альтернативного одержання сировини для засобів лікування ран та рубців. Біотехнологічний метод допомагає зберегти біорізноманіття та отримати хімічно чисту сировину незалежно від умов середовища.

Висовки. Дослідження демонструє можливості використання рослинної сировини для створення нових космецевтичних засобів із ранозагоювальною та протирубцевою дією для використання у комбінованій терапії.

Ключові слова: космецевтичні засоби, рослинна біомаса, вторинні метаболіти, ранозагоювальна дія, протирубцева дія.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2024