Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 17, № 1 , 2024
С.43-54, Бібліограф. 46, англ.
УДК: 577.344:577.19:582.284.3
doi: https://doi.org/10.15407/biotech17.01.043

Повний текст: (PDF, in English)

ВПЛИВ СВІТЛА НИЗЬКОІ ІНТЕНСИВНОСТІ НА БІОСИНТЕТИЧНУ АКТИВНІСТЬ ЛІКАРСЬКОГО МАКРОМІЦЕТА Laricifomes officinalis (FOMITOPSIDACEAE, POLYPORALES) In vitro

О.Б. Михайлова 1, 3, А.М. Негрійко 2, О.Я. Беспалова 3, Я.В. Половець 3,
Н. Щоткіна 4, Н.Л. Поєдинок 3

1 Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, Київ
2 Інститут фізики НАН України, Київ
3 Національний технічний університет України «Київський політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського»
4 Орегонський університет, Юджин, США

Розуміння механізмів впливу штучного освітлення на біосинтетичну та біологічну активність лікарських грибів допоможе інтенсифікувати технології, спрямовані на отримання біоактивних сполук.

Мета. Робота спрямована на визначення впливу лазерного та квазімонохроматичного світла низької інтенсивності на біосинтетичну та антиоксидантну активність лікарського гриба Laricifomes officinalis за умов глибинного культивування.

Метод. Вплив світла на біосинтетичну активність L. officinalis досліджували за допомогою джерел низькоінтенсивного когерентного монохроматичного лазерного світла та квазімонохроматичного випромінювання світлодіодів – LED із заданими спектрально-інтенсивними характеристиками.

Результати. Найбільш виражену стимулювальну дію на біосинтетичну активність штаму L. officinalis спостерігали за опромінення зразків синім (488 нм лазер і 470 нм LED) та червоним (650 нм LED) світлом. (488 нм лазер і 470 нм LED) та червоним (650 нм LED) світлом. За цих режимів спостерігали підсилення синтезу міцеліальної маси, полісахаридів та кількості загальних фенольних сполук. Опромінення світлом низької інтенсивності спричиняло зміни як кількісного, так і якісного складу жирнокислотного профілю міцеліальної маси. Під час опромінення червоним світлом відбулося збільшення кількості поліненасичених жирних кислот. Встановлено кореляцію між кількістю загальних фенольних сполук і антиоксидантною активністю.

Висновки. Результати досліджень дають підстави вважати світло низької інтенсивності у видимій частині спектру перспективним регулятором біосинтетичної активності L. officinalis у біотехнології його культивування.

Ключові слова: LED, лазер, полісахариди, жирні кислоти, загальні феноли, антиоксидантна активність.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2024