Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 17, № 1 , 2024
С..29-42, Бібліогр. 105, агл.
УДК: 615.3(06)
doi: https://doi.org/10.15407/biotech17.01.029

Повний текст: (PDF, in English)

БІОАКТИВНІ СПОЛУКИ ТА ФАРМАКОГНОСТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ  Tetragonia tetragonioides

Онойко О. Б., Золотарьова О. К.

Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного Національної академії наук України

За останні роки у зв'язку зі зростаючою резистентністю патогенів до синтетичних антимікробних препаратів збільшується застосування високоактивних рослинних сполук, що довели свою ефективність у практиках народної медицини. Екстракти лікарських рослин часто містять унікальну видоспецифічну комбінацію активних речовин, що мають синергічний терапевтичний ефект. Тому аналіз біохімічного складу рослин, що вводяться в культуру, і діапазону їхнього можливого біотехнологічного застосування, є актуальним.

Мета. Узагальнити відомості щодо потенціалу ксерофітної рослини Tetragonia tetragonioides як джерела функціональних харчових інгредієнтів і біологічно-активних речовин, які підвищують неспецифічну стійкість організму і сприяють профілактиці та лікуванню різних захворювань.

Результати. T. tetragonioides – сольостійка і термовитривала рослина, що містить цінні поживні і біологічно-активні речовини, значну кількість вітамінів, мінеральних елементів, харчові волокна. Високий рівень антиоксидантних сполук, зокрема флавоноїдів та каротиноїдів, сприяє зниженню ризику розвитку дегенеративних патологій, пов'язаних з надмірним окислювальним стресом. Унікальний комплекс біологічно-активних речовин T. tetragonioides, що містить 6-метоксифлавоноли, переважно похідні 6-метоксикемпферолу, а також мегастигмани та їхні глюкозиди, лігнанамід забезпечує значну антиоксидантну, протизапальну, протипухлинну та протимікробну активність і може бути корисним для профілактики хронічних захворювань і вікових проблем зі здоров’ям. Ефективність T. tetragonioides продемонстрована на моделях тварин у лікуванні метаболічних порушень таких, як ожиріння, гіперліпідемія та гіперурикемія.
Висновки. T. tetragonioides, що містить специфічний комплекс біологічно-активних сполук, насамперед 6-метоксифлавонолів, може бути перспективною сировиною для одержання ефективних лікарських препаратів для лікування і профілактики різних хронічних захворювань і метаболічних порушень.

Ключовi слова: Tetragonia tetragonioides, поживний та біохімічний статус, антиоксиданти, терапевтична активність, протизапальна активність.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2024