Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 17, № 1 , 2024
С. 20-28, Бібліогр. 16, Engl.
УДК: 608:576
doi: https://doi.org/10.15407/biotech17.01.020

Повний текст: (PDF, in English)

НАПРЯМИ СТВОРЕННЯ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ОСНОВІ КУЛЬТИВУВАННЯ КЛІТИН І ТКАНИН ТВАРИН

Т. М. Луценко, А. С. Чернецький, П. С. Ковальчук, А. В. Прозор, О. О. Країло, Б. А. Ружицька

Національний технічний університет України
«Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Культури клітин тварин знайшли застосування в різних сферах, від фундаментальних до передових досліджень. Це включає вивчення основ клітинної біології, механізмів клітинного циклу, спеціалізованих функцій клітини, взаємодій клітина-клітина та клітина-матрикс, тестування на токсичність для вивчення нових ліків, генної терапії для заміни нефункціональних генів функціональними клітинами, характеристики ракових клітин, роль різних хімічних речовин, вірусів і радіації в ракових клітинах, виробництво вакцин, моноклональних антитіл і фармацевтичних препаратів, виробництво вірусів для використання у виробництві вакцин, таких як сказ, гепатит В, кір.

Метою дослідження було проаналізувати дані літератури щодо використання клітинних ліній тварин у генній інженерії, терапії, ксенотрансплантації, біофармацевтиці, харчовій промисловості та дослідженнях.

Методи. Аналітичний огляд даних літератури проводили з використанням інформаційного аналізу баз даних Medline (PubMed), Web of Science і Scopus, Google Scholar і Кокранівського центрального реєстру контрольованих досліджень (CENTRAL) та інших джерел до 2023 року включно за ключовими словами: «клітинні лінії тварин», «імунобіологічні препарати», «ксенотрансплантація», «біофармацевтика», «генна інженерія».

Результати. Проведено аналіз досліджень, пов’язаних із використанням тваринних клітин у біофармацевтичній промисловості, та викладено міркування щодо перспектив використання їх у різних наукових і виробничих технологіях.

Висновки. Технологія культивування тваринних клітин стала фундаментальним інструментом у розвитку досліджень у галузі біотехнологічних наук. Здатність культивувати клітини тварин in vitro дозволила розробити інноваційні методи, такі як iPSC і моделі органу на чіпі, які надали цінну інформацію про механізми захворювання та потенційні терапевтичні цілі. Хоча існують деякі проблеми з використанням тваринних клітин, пов’язані з варіабельністю ефективності диференціювання та занепокоєння щодо безпеки та ефективності, необхідні подальші дослідження для оптимізації протоколів та подолання цих обмежень. Загалом технологія культивування тваринних клітин залишається важливою складовою сучасних біомедичних досліджень і має потенціал зробити революцію в галузі регенеративної медицини.

Ключові слова: клітинні лінії тварин, імунобіологічні препарати, ксенотрансплантація, біофармацевтика, генна інженерія.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2024