Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 17, № 1 , 2024
С. 5-19, Бібліогр. 50, Engl.
УДК: 579.663
DOI: https://doi.org/10.15407/biotech17.01.005

Повний текстt: (PDF, in English)

СИНЕРГІЗМ АНТИМІКРОБНОЇ АКТИВНОСТІ АКТИБІОТИКІВ З БІОЦИДАМИ ПРИРОДНОГО ПОХОДЖЕННЯ

T.П. Пирог1,2, І.В. Ключка1

1 Національний університет харчових технологій, Київ, Україна
2 Інститут мікробіології та вірусології НАНУ, Київ

Нині антибіотикотерапія залишається основним методом лікування інфекційних захворювань людей. Тим не менш, її ефективність стрімко знижується на тлі швидкого поширення резистентних збудників, що зумовлює пошук нових напрямів, серед яких можливість використання антибіотиків у комбінації з іншими природними сполуками.

Мета огляду – узагальнити наявні у літературі дані щодо синергізму антимікробної дії суміші антибіотиків з різноманітними біоцидами щодо грампозививних та гарамнегативних патогенних мікроорганізмів.

Аналіз даних літератури показав, що перспективними сполуками, які можна використовувати у сумішах з антибіотиками, є ефірні олії, інші рослинні компоненти, антимікробні пептиди (в тому числі як природного, так і синтетичного походження) та мікробні поверхнево-активні речовини. Перспективними сполуками, які можна використовувати в сумішах з антибіотиками, є ефірні олії, рослинні компоненти, крім ефірних олій, антимікробні пептиди (включаючи як природного, так і синтетичного походження) та мікробні ПАР. У більшості робіт дослідники розраховували показник фракціної інгібувальної концентрації, що підтверджував синергізм антимікробної активності антибіотиків та вищенаведених сполук.

Використання природних біоцидів у суміші з комерційними антибіотиками, щодо грамнегативних (зокрема метицилінрезистентних) представників роду Staphylococcus та грампозитивних мікроорганізмів (Escherichia coli, Pseudomonas aureginosa, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Acinetobacter baumannii) дає змогу розглядати такі суміші не лише як ефективні антимікробні агенти, а й як один зі шляхів зменшення ефективної концентрації антибіотиків.
Варто зазначити, що у представлених роботах дослідники лише констатують факт синергізму антимікробної активності комплексу антибіотиків та інших біоцидів, не акцентуючи увагу на можливих механізмах взаємодії компонентів комплексу, що, ймовірно, залежать від багатьох факторів зокрема якісного складу природних сполук. Тому важливим є продовження досліджень не лише синергізму антимікробниї активності сумішей сполук, а й механізмів, що лежать в основі їх взаємодії, що дасть змогу підвищети їхню ефективність у боротьбі з резистентними мікроорганізмами.

Ключові слова: антимікробна дія, патогенні мікроорганізми, фракційна інгібуювальна концентрація.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2024