Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 17, № 1 , 2024
С.55-61, Бібліограф. 12, англ.
УДК: 662.754:547.27
doi: https://doi.org/10.15407/biotech17.01.055

Повний текст: (PDF, in English)

ГЕТЕРОГЕННА ЕСТЕРИФІКАЦІЯ ВИТЯЖЕНИХ ВОЛОКОН З Leleptadenia pyrotechnica ТА Phoenix dactylifera L.

Eiman M. Eltyeb, Nawal M. Suleman

Університет Хартум, Омдурма́н, Судан

Метою роботи було дослідити використання прямого гетерогенного методу етерифікації волокон рослин Leptadenia pyrotechnica та Phoenix dactylifera L. за допомогою адипінової та лимонної кислот. Однорідна етерифікація призводить до деградації лігноцелюлозного матеріалу, що унеможливлює отримати чистий етер екстрагованої сировини волокон цим способом.

Методи. Реакцію етерифікації проводили на трьох зразках рослин (Leptadenia pyrotechnica, Phoenix dactylifera L. листя та волокно), які виділяли як сировинне волокно і використовували в гетерогенному процесі етерифікації. Загальна кількість етерифікованих волокон становила шість етерів (кожен зразок етерифікували лимонною та адипіновою кислотою). У дослідженні використовували звичайне лабораторне обладнання для проведення інфрачервоної спектроскопії з перетворенням Фур'є (FTIR).

Результати показали, що вміст ефірів знаходився в діапазоні від 21,6% до 28%. Ступінь заміщення знаходився в діапазоні від 0,38 до 0,57.

Висновок. У роботі описано простий і ефективний процес аналізу етерифікованих рослинних волокон з бажаним ступенем заміщення.

Ключові слова: сировинні волокна, гетерогенність, етерифікація, Leptadenia pyrotechnica, Phoenix dactylifera L., адипінова кислота, лимонна кислота..

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2024