Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 17, № 1 , 2024
С.62-67, Бібліограф. 15, англ.
УДК: 616.9:579.834:616.15-074:612.017.1.
https://doi.org/10.15407/biotech17.01.062

Повний текст: (PDF, in English)

ЗВ'ЯЗОК МІЖ СПЕКТРОМЕТРИЧНИМИ ЗНАЧЕННЯМИ ДНК, РНК ТА НАЯВНІСТЮ ПЛР-ПРОДУКТУ ПАТОГЕНУ В ЗРАЗКАХ КЛІЩІВ

Gudrun Baersch, Sudhir Bhatia

Genekam Biotechnology AG, Duisburg, Germany

Мета. Кліщі є векторами багатьох патогенів, які викликають хвороби з фатальними наслідками. Для виявлення наявності цих одиничних патогенів у кліщів використовується полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР), але для проведення молекулярних аналізів потрібна ізольована нуклеїнова кислота. У наших попередніх дослідженнях ми виявили, що деякі кліщі дають великий вихід ізольованої нуклеїнової кислоти під час спектрометричних вимірювань, тому метою цього дослідження є виявлення наявності зв'язку між спектрометричними значеннями ДНК, РНК та наявністю Borrelia burgdorferi як прикладу патогена у зразках одиничного кліща.

Методи. ДНК та РНК були ізольовані з викристанням міні-колонок зі зразків одиничного кліща. Вони були тестовані в режимі реального часу, а також звичайними ПЛР-тестами на наявність Borrelia burgdorferi. Вихід ізольованої нуклеїнової кислоти вимірювався спектрофотометрично.

Результати. Було виявлено, що 47 кліщів були позитивними на Borrelia burgdorferi, і 40 - негативними. Середня кількість ізольованої ДНК та РНК була вище у кліщів, позитивних на патоген, ніж у негативних. Не було виявлено кореляції між виходом нуклеїнової кислоти та наявністю патогена в одному кліщі, але була тенденція, що позитивні на патоген кліщі характеризуються більшим виходом ДНК та РНК під час ізоляції.

Висновки. Представлене дослідження демонструє, що деякі кліщі, позитивні на Borrelia burgdorferi, дають підвищений вихід ДНК та РНК під час ізолювання. Встановлено відсутність кореляційної залежності між наявністю патогена та нуклеїновою кислотою в одиничному кліщі, але є тенденція до того, що позитивні на патоген кліщі можуть мати вищий вихід нуклеїнової кислоти. На підставі отриманих результатів ми можемо порекомендувати профільним лабораторіям здійснювати визначення виходу нуклеїнових кислот додатково до проведення ПЛР-тестів.

Ключові слова: Borrelia burgdorferi, кліщ, нуклеїнові кислоти, полімеразна ланцюгова реакція.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2024