SSN 2410-776X (електронна версія)
ISSN 2410-7751 (друкований варіант)
Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 12, № 6, 2019
С. 46-55, бібліогр. 30, англ.
УДК: 579.663
https://doi.org/10.15407/biotech12.06.046
Т.П. Пирог, Б.С. Гейченко, А.О. Зварич
Національний університет харчових технологій, Київ
Мета роботи – дослідити можливість використання супернатантів Nocardia vaccinii ІMВ B-7405, Аcinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 та Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017 з різною концентрацією поверхнево-активних речовин (ПАР) для післяврожайної обробки овочів. N. vaccinii ІMВ B-7405, А. calcoaceticus ІМВ В-7241 та R. erythropolis ІМВ Ас-5017 вирощували на відпрацьованій соняшниковій олії та етанолі. Для обробки овочів використовували супернатанти культуральної рідини з концентрацією ПАР 0,01?0,5 г/л. Концентрацію ПАР визначали ваговим методом після екстракції сумішшю Фолча. Загальну чисельність гетеротрофних бактерій і грибів на поверхні овочів визначали за методом Коха на м’ясо-пептонному агарі та сусло-агарі відповідно. Показано, що обробка броколі, брюсельської капусти, солодкого перцю і томатів супернатантами N. vaccinii ІMВ B-7405, А. calcoaceticus ІМВ В-7241 та R. erythropolis ІМВ Ас-5017 супроводжувалася зниженням чисельності бактерій і грибів на їх поверхні у 6–17 і 8–50 разів відповідно порівняно з кількістю на поверхні митих водою овочів. Встановлено можливість двократного використання одного й того самого супернатанту для миття різних партій овочів. Необроблені та миті водою овочі швидше піддавалися гниттю порівняно з обробленими ПАР-вмісними супернатантами. Екзометаболіти N. vaccinii ІMВ B-7405, R. erythropolis IMB Ac-5017 і A. calcoaceticus IMВ B-7241, використовувані для обробки овочів з метою подовження терміну їх зберігання, порівняно з відомими мікробними поверхнево-активними речовинами мають такі переваги: виявляють високу антимікробну активність за нижчих у кілька разів концентрацій ПАР і у вигляді супернатанту, що дає змогу виключити з технологічного процесу високовартысну стадію виділення та очищення цільового продукту. Крім того, ПАР-вмісні супернатанти характеризуються високою ефективністю у разі їх повторного використання.
Ключові слова: зберігання овочів, мікробне псування, поверхнево-активні речовини.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008