Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)

 

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 14, № 2, 2021
С. 28-36, бібліогр. 24, англ.
УДК: 612.617.1:615.014.41:539.21-022.532
https://doi.org/10.15407/biotech14.02.028

ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ БИЧАЧОГО СИРОВАТКОВОГО АЛЬБУМІНУ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ЗВИВИСТИХ КАНАЛЬЦІВ СІМ’ЯНИКІВ ПІСЛЯ КРІОКОНСЕРВУВАННЯ

 Н. О. Волкова, М. С. Юхта, Л. В. Сокіл, Л. Г. Чернишенко, Л. В. Степанюк, А. М. Гольцев

Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, Харків

Оптимальний підхід до відновлення фрагментів тканини яєчка після кріоконсервування має вирішальне значення для їх подальшого успішного використання у лікуванні безпліддя.

Мета роботи – дослідити вплив додавання бичачого сироваткового альбуміну (БСА) до середовища реабілітації на морфофункціональні характеристики фрагментів звивистих канальців сім’яників (ФЗКС) статевонезрілих щурів після кріоконсервування.

Методи. Об'єктом дослідження були кріоконсервовані з повільною швидкістю охолодження та вітрифіковані ФЗКС. Відігріті зразки інкубували впродовж 30 хв у середовищі Лейбовіца з додаванням БСА у концентраціях 0, 2, 5 або 10%, після чого оцінювали морфологічні характеристики, активність метаболічної та антиоксидантної систем.

Результати. Встановлено, що у зразках, кріоконсервованих шляхом повільного охолодження, застосування 5% БСА сприяло підвищенню збереженості клітин сперматогенного епітелію, рівнів метаболічної та антиоксидантної активностей. У разі вітрифікованих зразків ФЗКС додавання до середовища 5% БСА сприяло репарації незначних ушкоджень у тканині та підвищувало рівень метаболічної активності, однак не впливало на стан системи антиоксидантного захисту.

Висновки. Отримані дані можуть бути використані для розробки ефективних реабілітаційних середовищ для кріоконсервованих фрагментів звитих канальців сім'яників з використанням БСА.

Ключові слова: бичачий сироватковий альбумін, реабілітація, кріоконсервування, фрагменти звивистих канальців сім’яників.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2021