ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)
Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 7, № 6, 2014
https://doi.org/10.15407/biotech7.06.075
С. 75-82, Бібліогр. 9, укр.
УДК: 577.21+633.16+663.421+544.475
А. І. Степаненко1, Б. В. Моргун1, О. В. Степаненко1, С. С. Поліщук2, О. І. Рибалка2
1Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Київ
2Селекційно-генетичний інститут — Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення НААН України, Одеса
Виконано біотехнологічний аналіз сучасних сортів ячменю вітчизняної та зарубіжної селекції для виявлення цінних SE-ve генотипів. Ідентифікацію алельного стану гена проведено у 109 сортах ячменю за допомогою розроблених мультиплексних ПЛР для SNAP-системи молекулярних маркерів. Серед досліджених сортів алель SE+ve виявлено у 75 сортів ячменю, алель SE-ve — у решти сортів. Гетерогенними (+/-) виявилися 6 зразків, у яких знайдено обидва алелі: SE+ve та SE-ve. Одержані результати порівняно з даними Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, показали, що 8 сортів, зазначених як фуражні, несуть алель SE+ve і жоден з них не несе алель SE-ve. Із 38 сортів, якість яких було визначено як придатну для пивоваріння, 19 містять алель SE+ve, решта — алель SE-ve.
Результати проведеного аналізу колекції сортів ячменю за алельним складом гена HvITR1 мають важливе технологічне значення як за добору пар для селекції сортів пивоварного напряму, елітних рослин у селекційних популяціях, так і для об’єктивної оцінки партій зерна, призначених для виготовлення якісних та стабільних під час зберігання напоїв.
Ключові слова: біотехнологія ячменю, помутніння пива, СМе-протеїн.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2014