ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)
Biotechnologia Acta
T. 6, №. 1, 2013
Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 6, № 1, 2013
https://doi.org/ 10.15407/biotech6.01.097
С. 97-104, Бібліогр. 10, укр.
УДК: 579.222
НОВІ ШТАМИ-ПРОДУЦЕНТИ БІОБУТАНОЛУ. I. ВИДІЛЕННЯ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ
ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки» НАН України, Київ
Одержання нових продуктивних штамів мікроорганізмів, які продукують біобутанол, стає нагальною і актуальною проблемою. Вивчення морфофізіологічних властивостей виділених штамів, відпрацювання умов їх культивування, оптимізація синтезу біобутанолу — основні передумови для створення економічно доцільного технологічного процесу. Мета роботи полягала в пошукові та ідентифікації штамів-продуцентів біобутанолу і масляної кислоти (його попередника). Об’єктами дослідження були мікроорганізми, виділені з ґрунтів та мулів водойм міста Києва. За результатами скринінгу виділених культур отримано три перспективних штами, які ідентифіковано як Clostridium acetobutylicum, C. tyrobutylicum, C. butylicum. Модифіковано середовище з урахуванням потреб нових культур. З метою максимального накопичення цільових продуктів досліджено метаболічні особливості продуцентів.
Ключові слова: біобутанол, біосинтез, АБЕ-ферментація, штами-продуценти.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008