ISSN 2410-7751 (Друкований варіант)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)
Biotechnologia Acta, Т. 16, № 1 , 2023
С. 67-75, бібліогр. 27, англ.
УДК: 664.9; 639.21
DOI: https://doi.org/10.15407/biotech16.01.067
Повний телст: (PDF, англ)
ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ ІКРИ СИБІРСЬКОГО ОСЕТРА ЗА УМОВ АКВАКУЛЬТУРИ УКРАЇНИ
И. П. Паламарчук, М. С. Николаєнко, А. О. Іванюта, С. В. Заболотна, І. М. Баль
Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ
Мета — дослідити харчову цінність ікри сибірського осетра Acipenser baerii, вирощеного за
умов аквакультури України, та порівняти отримані дані з даними літератури щодо виробництва цієї продукції в аквакультурі інших країн.
Методи. Використано органолептична оцінка якості ікри, визначено загальний хімічний склад
та енергетичну цінність, склад незамінних амінокислот протеїну та жирнокислотний склад ліпідів ікри сибірського осетра за умов аквакультури України. Проведено порівняне результатів досліджень з даними джерел літератури цих показників ікри осетрових за умов інших країн.
Результати. Органолептичні показники ікри сибірського осетра, виведеної в Україні (зовнішній вигляд, колір, консистенція, смак і аромат), відповідали її стандартизованим показникам якості. Ікра містила всі вісім незамінних амінокислот і належала до категорії продуктів, багатих протеїном (2,13±21,54%), а також жирами ейкозапентаєновою та докозагексаєновою ω3– кислотами (3,46 та 11,2% відповідно). (0,93±13,20%). Великий вміст жиру, особливо поліненасичених жирних кислот та ω3 кислот (ейкозапентаєнової та докозагексаєнової — 3,46 та 11,2% відповідно) є ще одним фактором, що дозволяє ідентифікувати ікру сибірського осетра як продукт високої біологічної цінності. Показано, що вироблена в Україні ікра сибірського осетра дуже збігається з ікрою, виробленою в інших країнах.
Висновки. Сукупність досліджених характеристик виробленої в Україні ікри сибірського осетра
свідчить про її високу харчову цінність. Тому цей продукт можна рекомендувати для профілактики
багатьох захворювань і зміцнення самопочуття.
Ключові слова: ікра сибірського осетра; харчова цінність; органолептичні властивості; незамінні амінокислоти; жирні кислоти.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2023