ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)
Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 14, № 2, 2021
С. 59-66, бібліогр. 24, англ.
УДК: [577.13+543.645]:581.143.6
https://doi.org/10.15407/biotech14.02.059
ВМІСТ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ТА ФЛАВОНОЇДІВ У КУЛЬТУРІ ТКАНИН Desсhampsia antarctica
М. О. Твардовська 1, І. І. Конвалюк 1, К. В. Листван 2, І. О. Андрєєв 1, В. А. Кунах 1
1 Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, Київ
2 Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Київ
Мета. Визначити кількісний та якісний вміст фенольних сполук і флавоноїдів у культурах тканин Deschampsia antarctica E. Desv., отриманих від рослин, що походили з різних островів Морської Антарктики.
Методи. Культура in vitro, метод Фоліна-Чокальтеу, спектрофотометричний аналіз, ВЕРХ-аналіз.
Результати. Визначено кількісний вміст фенольних сполук та флавоноїдів у культурах тканин D. antarctica, отриманих від рослин шести генотипів (DAR12, DAR13, G/D12-2а, Y66, R30 та L57). Найбільшу кількість фенольних сполук (4,46 та 3,75 мг/г) виявлено у культурі тканин, отриманій з кореневих та листкових експлантів рослини генотипу L57. Найбільшим вмістом флавоноїдів (7,17 мг/г) характеризувалася культура тканин G/D12-2а кореневого походження. Кількість досліджених біологічно активних сполук (БАС) практично не змінювалась зі збільшенням тривалості культивування (від 10 до 19 пасажу). Методом ВЕРХ-аналізу показано, що у культурах тканин D. antarctica відбувається зсув біосинтезу БАС у бік утворення більш полярних метаболітів, порівняно із рослинами-донорами експлантів.
Висновки. Встановлено, що перехід клітин до недиференційованого росту in vitro впливає на вміст БАС, кількість яких зменшується у 2–5 разів одночасно зі значною зміною їхнього якісного складу. Це дає підстави для подальших біохімічних досліджень, а також показує необхідність ретельного добору культур тканин D. antarctica для використання їх як потенційного джерела БАС.
Ключові слова: культура тканин рослин, Deschampsia antarctica E. Desv., фенольні сполуки, флавоноїди, ВЕРХ-аналіз
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2021