ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)
Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 12, № 4, 2019
С. 19-26, бібліогр. 27, англ.
УДК: 541.49:546.732/3:547.496.2
https://doi.org/10.15407/biotech12.04.019
КООРДИНАЦІЙНІ СПОЛУКИ ГЕРМАНІЮ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ АКТИВНОСТІ α-L-РАМНОЗИДАЗ
1 Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України, Київ
2 Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова, Україна
Метою роботи було дослідити вплив ряду координаційних сполук германію, зокрема катіон-аніонного типу, на активність α-L-рамнозидаз трьох продуцентів: Cryptococcus аlbidus 1001, Eupenicillium erubescens 248 та Penicillium tardum ІМВ F-100074. α-L-рамнозидазну активність визначали методом Davis, використовуючи як субстрат нарингін. Специфічна α-L-рамнозидазна активність препаратів становила 12 од/мг протеїну для C. аlbidus, 120 од/ мг для E. еrubescens і 27 од/ мг для P. tardum. Вміст протеїну в препаратах – 0,01 мг/мл. Як модифікатори активності ензимів застосовували координаційні сполуки германію, що їх було синтезовано у водно-спиртовому розчині за однотипними методиками. У всіх сполуках реалізується однаковий біс(цитрато)германатний аніон, але змінюється склад катіона: протонована форма фенантроліну і біпіридину або комплексні катіони d-металів. Встановлено, що жодна з комплексних сполук не виявляла інгібуючої дії на активність досліджуваних ензимів. Максимальний активуючий ефект відзначено у разі використання 0,1%-ї концентрації трис(біпіридин)нікель(II) біс(цитрато)германат моногідрату для α-L-рамнозидаз C. albidus (у 10 разів), E. еrubescens (у 2,5 раза) та P. tardum (у 5 разів). Водночас біпіридиній біс(цитрато)германат дигідрат у цій самій концентрації підвищував активність на 45, 47 та 60 % відповідно. Таким чином, у результаті проведеної роботи показано, що ці дві сполуки можуть слугувати ефекторами досліджуваних ензимів.
Ключові слова: комплексні сполуки германію, α-L-рамнозидази Cryptococcus albidus 1001, Eupenicillium erubescens 248, Penicillium tardum IMB F-100074 .
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2019