ISSN 2410-7751 (друкована версія)
ISSN 2410-776X (электронная версия)
Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 11, № 3, 2018
https://doi.org/10.15407/biotech11.03.056
С. 56-68, бібліогр. 34, англ.
УДК: 635.8:577.19
Власенко К. М., Кузнецова О. В.
ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Дніпро, Україна
Метою дослідження було проведення аналізу можливих шляхів та інтенсивності синтезу запашних сполук грибами штамами гриба Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) Kumm. у процесі інтенсивного культивування на соняшниковому лушпинні та соломі ячменю з додаванням рослинних олій (соняшникової та кукурудзяної) як потенційного джерела ненасичених жирних кислот. Використовували методи сенсорного профільного аналізу й ультрафіолетової спектроскопії. Сенсорний профільний аналіз висушених зразків плодових тіл показав підвищення інтенсивності грибних, м’ясних та трав’янистих нот запаху на субстратах з додаванням рослинних олій у концентрації 1 і 5%. Для штаму ІВК-551 відзначено зростання інтенсивності солодких і квіткових складових запаху на обох субстратах із додаванням кукурудзяної олії. УФ-спектроскопія гексанових екстрактів висушених зразків плодових тіл виявила максимуми світлопоглинання у діапазоні 200–210 нм та 260–300 нм. Спостерігали неоднакове збільшення інтенсивності світлопоглинання зразків різних штамів, культивованих на субстратах із додаванням рослинних олій.
Ключові слова: Pleurotus ostreatus, леткі запашні сполуки, соняшникова олія, кукурудзяна олія, сенсорний профільний аналіз, УФ-спектроскопія.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2018