Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 9, № 5, 2016
https://doi.org/ 10.15407/biotech9.05.024
С. 24-29, бібл. 14, англ.
УДК: 579.222
ЕФЕКТ ЛІОФІЛІЗАЦІЇ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ШТАМІВ-ПРОДУЦЕНТІВ БУТАНОЛУ
О. О. Тігунова, Н. Є. Бейко, Г. С. Андріяш, С. Г. Прийомов, С. М. Шульга
ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Київ
Метою роботи було дослідити вплив ліофілізації на продуктивність штамів-продуцентів бутанолу. Для досліджень використовували штами-продуценти бутанолу; технічний гліцерол; біомасу дротоподібного проса Panicum virgatum L. Ліофілізацію проводили за допомогою ліофільної сушарки. Досліджено вплив захисного середовища на залишкову вологість ліофілізованих культур залежно від концентрації глюкози і сахарози. Найнижчі показники залишкової вологості спостерігали у разі використання 10%-х глюкози та цукрози. Під час зберігання зразків ліофілізованих бактерій протягом 1 міс за 4 0С їхня продуктивність не зменшувалась. З підвищенням температури зберігання продуктивність культур поступово знижувалась і за 30 0С значно зменшувалась. Таким чином, оптимізовано склад захисного середовища: сахароза – 10,0%; желатин – 10,0%; агар – 0,02% для ліофілізації штамів-продуцентів бутанолу. Показано, що зберігання зразків ліофілізованих бактерій упродовж 6 міс за 4 0С не впливало на продуктивність штамів. Встановлено, що для накопичення бутанолу культури перед ліофілізацією як джерело вуглецю можна використовувати гліцерол.
Ключові слова: бутанол, бактерії-продуценти, ліофілізація.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2016