Оберіть свою мову

ISSN 1995-5537

Ж-л "Біотехнологія" Т. 4, № 1, 2011
С. 74-81, бібліогр.21, укр.
УДК: 577.161.2:612.015.6 + 612.751

ЕФЕКТИВНІСТЬ БІОФАРМАЦЕВТИЧНОГО ПРЕПАРАТУ «МЕБІВІД»
У ПОПЕРЕДЖЕННІ ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ ВІТАМІНУ D3 ТА КАЛЬЦІЮ ЗА АЛІМЕНТАРНОГО ОСТЕОПОРОЗУ

 С. В. Комісаренко, Л. І. Апуховська, В. М. Рясний, А. В. Калашніков, М. М. Великий

Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, Київ

Показано, що за аліментарного остеопорозу суттєво (майже в 3 рази) знижується рівень 25-гідроксихолекальциферолу (25ОНD3) у сироватці крові, за вмістом якого діагностують ступінь забезпеченості організму вітаміном D3. Стан D-гіповітамінозу зумовлює зниження забезпеченості організму кальцієм, через його біологічно активну ультрафільтрувальну фракцію, та неорганічним фосфором. Водночас зростає активність лужної фосфатази та її ізоензимів у сироватці крові. У структурі тканини стегнової і великогомілкової кісток щурів спостерігається стоншення шару компактної тканини, порушення формування остеонів, вставних пластинок та внутрішніх прилеглих кісткових пластинок. В епіфізарному хрящі кісток виявлено потовщення, переважно за рахунок зони гіпертрофованих хрящових клітин, та сповільнення процесу вростання судин, що загалом свідчить про гальмування остеогенезу.

Біофармацевтичний препарат «Мебівід» (комплекс вітаміну D3, кальцію карбонату та бісфосфонату — динатрієвої солі метиленбісфосфонової кислоти) у разі введення його щурам з аліментарним остеопорозом нормалізує структурно-функціональний стан кісткової тканини, усуває порушення обміну вітаміну D3 і мінерального обміну, що свідчить про високу специфічну ефективність препарату в попередженні порушень метаболізму за остеопорозу.

Ключові слова: аліментарний остеопороз, вітамін D3, бісфосфонати, динатрієва сіль метиленбісфосфонової кислоти, кальцій, біофармацевтичний препарат «Мебівід».

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008