Оберіть свою мову

ISSN 1995-5537

2 2010

Ж-л «Біотехнологія» Т. 3, № 2, 2010
С. 89-95, бібл. 15, рос.
УДК 615.32.451.16 + 638.178


Інститут проблем кріобіології та кріомедицини НАН України, Харків
Інститут хімії при Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна, Харків
Досліджено хімічний склад екстракту з бджолиного підмору (апіекстракту), проведено оптимізацію процедури екстракції, оцінено вплив умов виділення екстракту на його хімічний склад і антиоксидантну активність. Показано, що апіекстракт є цінним джерелом біологічно активних сполук — вітамінів, амінокислот та антиоксидантів і за антиокиснювальною активністю не поступається традиційним фармацевтичним препаратам аналогічної дії. Встановлено, що максимальний вихід екстракту досягається після 25-30 циклів екстракції з використанням 150 мл метанолу на 10 г сировини, причому очищення сировини і кінцевого екстракту від домішок призводить до зниження його біологічної активності і тому не є бажаним.
 
Ключові слова: екстракція, бджолиний підмор, апіекстракт, антиоксидантна активність.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2010