ISSN 1995-5537
Ж-л «Битехнология» Т. 1, № 2, 2008
С. 13-23, Библиогр. 71, рус.
УДК: 577.122.5
ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ ТРАНСГЕННИХ БІЛКІВ
І ЗУМОВЛЕНІ НИМИ ФАКТОРИ РИЗИКУ
Інститут отоларингології ім. О. С. Коломійченка АМН України, Київ
Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, Київ
Розглянуто проблеми, зумовлені розвитком технології трансгенних продуктів харчування. У світлі даних про молекулярні механізми формування структури білків та забезпечення міжбілкової комплементарності обґрунтовується положення про комплексний характер функціонування структуроутворювальних, підтримувальних та елімінувальних систем. Обговорюються шляхи порушення трансгенними продуктами міжбілкового узгодження і його можливі наслідки.
Ключові слова: трансгенні білки, фактори ризику, шаперони, місфолдинг, пріони.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008