Оберіть свою мову

 

ISSN 1995-5537

4 2008

Ж-л "Біотехнологія" Т. 1, № 4, 2008
С. 49-56, Бібліогр. 47, англ.
УДК 577.112:616

ДОМІНАНТНЕГАТИВНІ КОНСТРУКЦІЇ 6-ФОСФОФРУКТО-2-КІНАЗИ/ФРУКТОЗО-2,6-БІСФОСФАТАЗИ-3 ТА -4 ЛЮДИНИ: ВПЛИВ НА ЕКСПРЕСІЮ ЕНДОГЕННИХ мРНК 6-ФОСФОФРУКТО-2-КІНАЗИ/ФРУКТОЗО-2,6-БІСФОСФАТАЗ

 
Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, Київ
Науководослідний центр інноваційної онкології Східного госпіталю
Національного онкологічного центру Японії, Kaшівa, Японія
INSERM U920 Лабораторія молекулярних механізмів ангіогенезуУніверситету Бордо 1, Таленс, Франція
Відділ медицини Джеферсон медичного коледжу Томас Джеферсон Університету,
Філадельфія, США

Експресія 6-фосфофрукто-2-кінази/фруктозо-2,6-бісфосфатази (PFKFB), ключового регуляторного ензиму гліколізу, різко зростає в різних злоякісних пухлинах, що розкриває можливий механізм посиленого гліколізу в ракових клітинах та їх проліферації.

Ми створили домінантнегативні конструкції кДНК 6-фосфофрукто-2-кінази/фруктозо-2,6-бісфосфатази-3 та -4 (dnPFKFB-3 та dnPFKFB-4) для пригнічення посиленої експресії ендогенних PFKFB-3 та PFKFB-4.

Для цього вводили точкові мутації в АТР-зв’язувальний домен 6-фосфофрукто-2-кінази як PFKFB-3, так і PFKFB-4 кДНК для пригнічення 6-фосфофрукто-2-кіназної активності у продуктах експресії цих конструкцій. Проводили трансфекцію ракових клітин цими домінантнегативними конструкціями для пригнічення експресії ендогенних PFKFB-3 і PFKFB-4 та проліферації клітин. Встановлено, що експресія PFKFB-3 в клітинах карциноми підшлункової залози лінії Panc1, стабільно трансфекованих dnPFKFB-3, знижується як у нормальних умовах, так і за гіпоксії. У клітинах з посиленою експресією dnPFKFB-4 спостерігали пригнічення ендогенних як PFKFB-4, так і PFKFB-3. Проліферація клітин карциноми підшлункової залози, стабільно трансфекованих як dnPFKFB-3, так і dnPFKFB-4, знижується. Результати цих досліджень показують можливість використання домінантнегативних конструкцій PFKFB-3 та PFKFB-4 для зменшення інтенсивності гліколізу та проліферації ракових клітин шляхом зниження експресії ендогенних PFKFB.

Ключові слова: PFKFB-4 мРНК, PFKFB-3 мРНК, домінантнегативні конструкції, ракові клітини.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008