Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN2410-776X (Електронна версія)

 

Biotechnologia Acta, Т. 15, № 2 , 2022
С. 7-14, биібібліогр. 75 англ.
УДК: 615.468    
https://doi.org/10.15407/biotech15.02.007

ХАРАКТЕРИСТИКА РАНОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА СПОСОБІВ ЇХ ЛІКУВАННЯ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ПРЕПАРАТІВ БІОЛОГІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ

А. В. Олійник1, Д. О. Фарфоламеєва1, О. Ю. Галкін1, 2

1Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Київ
2Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, Київ© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2022

Хірургічні ранові інфекції є найчастішими ускладненнями у пацієнтів у післяопераційному періоді. У сучасній клініці вони погіршують прогноз хвороби, є найбільш важливою і актуальною проблемою охорони здоров’я в усіх країнах світу.

Метою роботи було проаналізувати сучасні наукові дани щодо особливостей патогенезу ранових інфекцій та типів їх збудників, а також препаратів біологічного походження у лікуванні ранових інфекцій.

У роботі детально обговорюється проблема інфікування ранових ушкоджень за оперативного втручання та побутових травмах різного характеру. Розглянуто основні збудники ранових інфекцій. Проаналізовано специфічні фактори патогенності для бактерій родів Staphylococcus, Pseudomonas, Enterobacteriaceae. На підставі аналізу джерел літератури, було визначено перелік препаратів біотехнологічного походження, що їх можна ефективно застосовувати в комплексній терапії для лікування і профілактики ранових інфекцій.

Результатом роботи є виявлення тих механізмів патогенезу ранових інфекцій, які зумовлюють ефективність використання препаратів біологічного походження у лікуванні цієї патології.

Ключові слова – ранова інфекція, контамінація мікроорганізмами, Staphylococcus, Pseudomonas, Enterobacteriaceae, антибіотики, імуномодулятори.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2022