ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)
Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 7, № 5, 2014
https://doi.org/10.15407/biotech7.05.055
С. 55-61, Бібліогр. 18, укр.
УДК: 547.953:615.012:665.372
СТВОРЕННЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛІПОСОМАЛЬНОЇ ФОРМИ КУРКУМІНУ
ДУ «Інститут харчової біотехнології і геноміки НАН України», Київ
Досліджено умови створення ліпосомальної форми куркуміну (диферулоїлметану). Наведено методи одержання та визначення розмірів ліпосом і відсоткового вмісту куркуміну в ліпосомах. Фосфоліпіди сої, яєчного жовтка і соняшнику було обрано для приготування «порожніх» ліпосом, а також ліпосом, навантажених куркуміном: C-SPCL (куркумін, інкапсульований у ліпосоми із фосфоліпідів сої), С-EPCL (із фосфоліпідів яєчного жовтка) і С-SFPCL (із фосфоліпідів соняшнику). Досліджено фізичні властивості різних ліпосом, зокрема встановлено середні розміри Dl та ефективність інкапсуляції ЕЕ. За допомогою фотонної кореляційної спектроскопії визначено середні розміри трьох типів ліпосом з інкапсульованим куркуміном: Dl = 111 ± 3 нм для С-SPCL, Dl = 98 ± 5 нм для С-EPCL і Dl = 109 ± 5 нм для С-SFPCL. Значення ефективності інкапсуляції: ЕЕC-SPC-L = 83 ± 4%, ЕЕС-EPC-L = 82 ± 3% і ЕЕС-SFPC-L = 85 ± 4%.
У результаті проведених досліджень встановлено, що з використанням методів заморожування-танення або сонікації можна виділити ліпосоми з розмірами в діапазоні 100–120 нм. Одержана ліпосомальна форма куркуміну є стабільною, а спосіб заморожування-танення оптимальний для ліпосомальної форми і забезпечує відносно високий (більше 80%) рівень включення куркуміну.
Ключові слова: куркумін, ліпосоми, інкапсуляція.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2014