ISSN 1995-5537
Ж-л "Біотехнологія" Т. 4, № 1, 2011
С. 82-86, бібліогр.11, укр.
УДК: 577.158.54
СТАБІЛЬНІСТЬ ГАЛАКТОЗИДАЗИ Aspergillus niger
В УМОВАХ ТЕМПЕРАТУРНОГО ВПЛИВУ
Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К.Заболотного НАН України, Київ
Досліджено термостабільність a-галактозидази Aspergillus niger у температурному діапазоні 50–60 0С в оптимумі рН-активності з використанням як субстрату п-нітрофеніл-a-D-галактопіранозиду. Визначено кінетичні параметри дисоціативної термоінактивації ензиму при 51 і 54 0С. Показана можливість стабілізації молекули ензиму в присутності глюкози, сахарози, трегалози, мелібіози, рафінози, стахіози (5 г/л) та БСА (1 %). Результати роботи можуть бути використані для одержання стабільних препаратів ензиму і використання в біотехнологічних процесах.
Ключові слова: a-галактозидаза, Aspergillus niger, механізм інактивації, константи термоінактивації.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008