Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друк.)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 16, № 5 , 2023
С. 61'-69., Бібліограф. 39 англ..
УДК: 604.6:577.13
DOI:  https://doi.org/10.15407/biotech16.05.061

Повний текст: (PDF, in English) 

ВПЛИВ ФЕНІЛАЛАНІНУ ТА ОСВІТЛЕННЯ НА РІСТ «БОРОДАТИХ» КОРЕНІВ Artemisia tilesii Ledeb.

Т. А. Богданович, Н. А. Матвєєва

Інститут клітинної біології та генетичної інженерії
Національної академії наук України, Київ

Мета. Проаналізувати вплив фенілаланіну у різних концентраціях та освітлення (окремо та в комбінації) для стимулювання росту біосинтезу флавоноїдів у двох лініях «бородатих» коренів Artemisia tilesii Ledeb.

Методи. Корені вирощували на агаризованому середовищі з фенілаланіном високої (1 мМ) і низької (0,05 і 0,1 мМ) концентрацій при освітленні (3000 лк, 16 год) і в темряві. Після чотирьох
тижнів культивування приріст ваги, вміст флавоноїдів і активність проти DPPH-радикалу визначали згідно зі стандартними методиками.

Результати. Корені, вирощені на світлі, мали зеленуватий колір, були більш розгалужені та товщі, а після росту в темряві були більш видовженими. Додавання фенілаланіну (1 мМ) пригнічувало ріст усіх зразків. Дві лінії коренів відрізнялися за чутливістю до фенілаланіну у менших концентраціях. Вміст флавоноїдів у всіх зразках обох ліній був вищим на світлі (до 3,14 рази), незалежно від концентрації фенілаланіну. Антиоксидантна активність також була вищою у коренях, вирощених на світлі, причому значення EC50 корелювали з вмістом флавоноїдів.

Висновки. Освітлення стимулювало синтез флавоноїдів і підвищувало антиоксидантну активність всіх зразків. Ефект додавання фенілаланіну на накопичення біомаси та біосинтез флавоноїдів залежав від лінії «бородатих» коренів.

Ключові слова: Artemisia tilesii Ledeb.; «бородаті» корені; фенілаланін; освітлення; еліситори; флавоноїди; антиоксидантна активність.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2023