Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друк.)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 16, № 5 , 2023
С. 55-60., Бібліограф. 17 англ..
УДК: 57.088.2.
DOI:  https://doi.org/10.15407/biotech16.05.055

Повний текст: (PDF, in English) 

АПРОБАЦІЯ ІНГІБІТОРA АГРЕГАЦІЇ ТРОМБОЦИТІВ З ОТРУТИ Еchis multisquamatis in vitro, in vivo ТА ex vivo

M. A. Желавський 1, 2, M. O. Платонов 1, Є. П. Кучерявий 1, Є. M. Стогній 1

1 Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, Київ
2 ЗЛ “Академія Успіху”, Київська обл., Україна

Інгібітори агрегації тромбоцитів, отримані з отрути змій, є перспективними антитромботичними засобами, які водночас зменшують ризик кровотечі та дозволяють уникнути резистентності, як, наприклад, у пацієнтів, стійких до аспірину.

Мета. Наше дослідження мало на меті оцінити ефективність інгібітора агрегації тромбоцитів, отриманого з отрути змії Echis multisquamatis, у різних умовах, включаючи in vitro, in vivo та ex vivo.

Методи. Досліджено поліпептид з отрути Echis multisquamatis, очищений за допомогою розробленого протоколу хроматографії, на кількох моделях. Цей поліпептид додавали до збагаченої тромбоцитами плазми крові або вводили внутрішньовенно щурам. Вплив на агрегацію тромбоцитів оцінювали за допомогою агрегатометрії, зосереджуючись на індукованій ADP агрегації.

Результати та обговорення. Результати показали, що концентрація порліпептиду 0,040 мг/мл значно знижувала агрегацію тромбоцитів in vitro. Примітно, що ця доза також виявилася ефективною при внутрішньовенному введенні лабораторним тваринам, підтверджуючи потенціал поліпептиду як надійного антиагрегантного агента. На завершальному етапі дослідження поліпептид продемонстрував свою здатність пригнічувати агрегацію тромбоцитів у плазмі крові вагітної жінки з резистентністю до аспірину, що є багатообіцяючим для створення інноваційних підходів до лікування в таких випадках.

Висновок. Це дослідження підкреслює потенціал поліпептиду, отриманого з отрути Echis multisquamatis, як перспективного антиагрегантного агента, ефективного, зокрема, і за резистентності до аспірину. Для повного використання його терапевтичного потенціалу потребуються подальші дослідження та клінічні випробування.

Ключові слова: дезінтегрин; плазма крові; тромбоцити; тромбоз; зсідання крові; агрегація тромбоцитів; модель на тваринах.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2023