Оберіть свою мову

ISSN 1995-5537


Ж-л «Біотехнологія» Т. 4, № 4, 2011
С. 80-86, библ. 17, укр.
УДК 579.222

ВПЛИВ ЛІОФІЛІЗАЦІЇ
НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ДРІЖДЖІВ Pichia anomala

С. М. Шульга, О. О. Тігунова, А. Ф. Ткаченко, Н. Є. Бейко, А. І. Хоменко

ДУ «Інститут харчової біотехнології та геномики» НАН України, Київ

Збереження мікроорганізмів у колекціях чистих культур є актуальною проблемою. Існує багато методів збереження бактерій, але жоден з них не дає 100%-го захисту від мутацій, змін властивостей мікроорганізмів або їх загибелі. На життєздатність мікроорганізмів у процесі ліофілізації впливає низка факторів: умови культивування (рН і температура), вік культури, концентрація клітин, склад захисного середовища і метаболічна активність. Оптимізація цих процесів дозволяє зберегти до 80–90% життєздатних клітин. Для культури Pichia anomala визначено умови культивування, фазу

росту, в якій дріжджі виявляють найбільшу стійкість до несприятливих умов ліофілізації. Оптимізовано склад захисного середовища, що дало змогу досягти максимального (до  95%) збереження життєздатних клітин після ліофілізації. Високий рівень життєздатних клітин після заморожування відзначено у дріжджовій суспензії з 36 до 48 год росту. Визначено оптимальну температуру і термін зберігання ліофілізованих дріжджів з максимальною кількістю життєздатних клітин.

Ключевые слова: дріжджі Pichia anomala, ліофілізація, захисне середовище, життєздатність клітин.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008