Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)

 2 2014

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 7, № 2, 2014
https://doi.org/10.15407/biotech7.02.026
С. 26-33, Бібліогр. 40, рос.
УДК: 577.161.3: 582.263: 582.251.72

МІКРОВОДОРОСТІ ЯК ПРОДУЦЕНТИ ТОКОФЕРОЛІВ

В. М. Мокросноп, О. К. Золотарьова

Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, Київ

Мікроводорості здатні накопичувати токофероли у значних кількостях (до 4 мг/г сухої ваги). На відміну від рослинних олій, кількість α-токоферолу в яких невелика, мікроводорості містять до 97% цього токохроманолу, що забезпечує високу біологічну активність вітаміну Е, вилученого із цих організмів. Наведено дані щодо вмісту токоферолів у евкаріотичних мікроводоростей Dunaliella tertiolecta, Nannochloropsis oculata, Isochrysis galbana, Euglena gracilis, Tetraselmis suecica, Diacronema vlkianum, а також у ціанобактерії Spirulina platensis. Накопичення токоферолів у мікроводоростях залежить від способу культивування. Найбільша кількість токоферолів синтезується у клітинах Euglena gracilis за гетеротрофного культивування. Такі технологічні прийоми, як двостадійне культивування, лімітування живильного середовища за деякими біогенними елементами, введення екзогенних джерел вуглецю, використовують для підвищення виходу α-токоферолу у мікроводоростей. В огляді розглянуто також стратегію генетичної модифікації рослин, що сприяє підвищенню вмісту активного вітаміну Е.

Ключові слова: мікроводорості, α-токоферол, двостадійне культивування.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2014