Biotechnologia Acta

...

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home
Друк PDF

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 11, № 5, 2018
https://doi.org/10.15407/biotech11.05.065

Lactobacillus ЯК ПРОДУЦЕНТИ ПОЗАКЛІТИННОЇ ТАНАЗИ

Л. Орябінська, О. Дзюба, О. Дуган

Абстракт

Метою роботи був пошук штамів молочнокислих бактерій, здатних синтезувати позаклітинний ензим таназу, необхідний для розщеплення харчових танінів. Одним з продуктів ензиматичної трансформації танінів є галова кислота, яка, в свою чергу, виявляє антиоксидантні та онкопротекторні властивості. У результаті скринінгу відібрано два біосумісні штами молочнокислих бактерій ¾ L. rhamnosus LB3 та L. delbrueckii subsp. delbrueckii з високим рівнем продуктивності ензиму. Максимум накопичення танази, що відповідав рівню 0,031 ± 0,002 U/ml для L. rhamnosus LB3 і 0,03 ± 0,002 U/ml для L. delbrueckii subsp. delbrueckii, спостерігали через 48 год культивування. Для обох штамів показано швидкий ріст та продуктивність танази  на середовищі MRS у присутності глюкози або лактози як джерела вуглецю. Виявлено, що галова кислота, яка була необхідним компонентом середовища як індуктор цільового ензиму, не впливала на накопичення біомаси лактобактерій. Відібрани штами становлять інтерес як продуценти двокомпонентного пробіотику з антиоксидантними властивостями та потребують подальшого дослідження.

Повний текст PDF


 

Додаткове меню

Пошук по сайту

Навігація на сайті

Home

Запрошення до співпраці

Пані та понове!  Редакція запрошує Вас публікувати свої роботи на сторінках нашого журналу. © Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008. Усі права захищені. Повний або частковий передрук матеріалів журналу тільки з письмового дозволу редакції.
E
-mail для довідок: biotech@biochem.kiev.ua