Biotechnologia Acta

...

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home
Друк PDF

ВПЛИВ НАНОЧАСТИНОК СРІБЛА НА ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ РОСЛИННИХ ОЛІЙ ТА ЇХНЮ АНТИМІКРОБНУ АКТИВНІСТЬ В. М. Мінарченко, Р. В. Куцик, Н. П. Ковальська, Б. О. Мовчан, О. В. Горностай, О. М. Струменська, Л. М. Махиня

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 10, № 6, 2017
https://doi.org/10.15407/biotech10.06.035

Абстракт

Метою роботи було дослідити вплив наночастинок срібла на фізико-хімічні властивості рослинних олій шипшини, льону, кедра, амаранту і кавуна та їхню антимікробну активність. Рослинні олії насичували наночастинками срібла за допомогою електронно-променевої технології осадження молекулярного потоку металу у вакуумі. Для характеристики згіркнення рослинних олій визначали кислотне, йодне, пероксидне, ефірне число та число омилення. Спостерігали різке зниження йодного і збільшення пероксидного числа в оліях, насичених наночастинками срібла, порівняно з чистими оліями, що свідчить про зменшення кількості ненасичених зв’язків у жирних кислотах та про утворення пероксидів. Усі чисті рослинні олії та окремий зразок наночастинок срібла пригнічували ріст лише колоній E. faecalis. Рослинні олії, насичені наночастинками срібла, затримували ріст S. aureus, S. epidermidis, E. faecalis, E. coli, P. aeruginosa та C. аlbicans; найбільшу затримку росту колоній спричинювала лляна олія.

Отже, властивості досліджуваних рослинних олій суттєво змінюються після насичення їх наночастинками срібла. Можна припустити, що метал виступав як каталізатор пероксидного окиснення ліпідів у досліджуваних зразках рослинних олій, продукти якого зумовили токсичний вплив на культури бактерій та грибів.

Повний текст: PDF

 

Додаткове меню

Пошук по сайту

Навігація на сайті

Home

Запрошення до співпраці

Пані та понове!  Редакція запрошує Вас публікувати свої роботи на сторінках нашого журналу. © Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008. Усі права захищені. Повний або частковий передрук матеріалів журналу тільки з письмового дозволу редакції.
E
-mail для довідок: biotech@biochem.kiev.ua