Biotechnologia Acta

...

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home
Друк PDF

СТИМУЛЯЦІЯ РОСТУ ВИДІВ ГРИБА РОДУ Pleurotus (Fr.) P. Kumm. ЗА ГЛЮКОЗНОГО ЖИВЛЕННЯ Перейма І.В., Іванова Т.В.

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 10, № 6, 2017
https://doi.org/10.15407/biotech10.06.045

Абстракт

Метою цього дослідження є оцінювання оптимальних умов живлення міцелію макроміцетів родини Pleurotaceae. Було досліджено фактори, що впливають на ріст міцелію на прикладі двох видів гливи.

Для визначення дії компонентів живлення використовували п’ять варіантів агаризованих середовищ, які містили екстракти картоплі, батату, ямсу, кори дуба та солоду з додаванням пептону і глюкози. Чисту культуру видів Pleurotus, у вигляді агаризованих блоків, поміщали на досліджувані живильні середовища. Проростання гіф спостерігали на восьму добу інкубації.

Оцінювання впливу температури проводили у діапазоні від 16 до 36 οС. Максимальний ріст міцелію обох видів спостерігали за температури 28 οС.

Виявлено, що середовища з екстрактами картоплі, батату, ямсу та солоду з глюкозою і пептоном були найсприятливішими для росту міцелію гливи кленової. Усіх їх об’єднує обов’язкова присутність глюкози як джерела вуглеводів. Водночас середовища з екстрактами кори дуба, ямсу і частково картоплі були оптимальними для росту гливи звичайної.

За даними експерименту ріст міцелію гливи звичайної був значно кращим порівняно з гливою кленовою.

Повний текст: PDF

 

Додаткове меню

Пошук по сайту

Навігація на сайті

Home

Запрошення до співпраці

Пані та понове!  Редакція запрошує Вас публікувати свої роботи на сторінках нашого журналу. © Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008. Усі права захищені. Повний або частковий передрук матеріалів журналу тільки з письмового дозволу редакції.
E
-mail для довідок: biotech@biochem.kiev.ua