Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія))

 1 2016

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 9, № 1, 2016;  
https://doi.org/10.15407/biotech9.01.007
С. 7-25, бібліогр.93, англ.
УДК: 604.6

ПРОБЛЕМА БЕЗПЕКИ ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ: ПОГЛЯД ТОКСИКОЛОГА

Л. Левицький

Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, Київ

Метою роботи був аналіз даних літератури стосовно проблеми безпеки вживання продуктів харчування, що містять генетично модифіковані організми. Подано стисле визначення генетично модифікованих продуктів харчування, описано мету і методи  отримання, наведено думки «за» і «проти» їх вживання. Основну увагу приділено обговоренню результатів оцінки   можливої токсичності і безпеки їх для макроорганізму з використанням традиційних методів токсикологічного аналізу. Окремо обговорюються результати тестування віддалених ефектів цих харчових продуктів, а саме: алергенності, канцерогенності, репродуктивної токсичності, а також можливості мутагенного впливу на організм людини і мікрофлору кишечника. Ця інформація базується на сучасних уявленнях про закономірності проникнення і функціонування чужорідного генетичного матеріалу поза організмом і можливості його потрапляння (вбудовування) в геном у разі споживання продуктів харчування, отриманих методами генної інженерії. Наведено основні принципи токсиколого-гігієнічного регламентування такихпродуктів харчування.

Аналіз опублікованих експериментальних результатів дав змогузробити загальний висновок про відсутність наукової інформації, яка свідчить про наявність токсичних властивостей у генетично модифікованих продуктів харчування, і, отже, вірогідних доказів небезпеки їх вживання людиною і домашніми тваринами.

Ключові слова: генетично модифіковані продукти харчування, токсичність, безпека.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2016