Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)

 4 2016

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 9, № 4, 2016  
https://doi.org/10.15407/biotech9.04.077
С. , бібл. 21, англ.
УДК: 579.873.71.017.7

ПРОДУКУВАННЯ    АЛЬФА-АМІЛАЗИ ГРИБОМ ASPERGILLUS ORYZAE M  ЗА УМОВ ГЛИБИННОГО КУЛЬТИВУВАННЯ

Ж. Б. Сулейменова, Ж. К. Садуєва, Ж. К. Рахметова

Інститут мікробіології і вірусології, Алмати, Казахстан

Метою дослідження було отримання високоактивного штаму-продуцента α-амілази на основі іммобілізації гриба Aspergillus oryzae M за умов глибинного культивування за розробленим раніше методом селекції мікроорганізмів. Об'єктами досліджень слугували  8 штамів роду Aspergillus із колекції Інституту мікробіології і вірусології. Первинний відбір активної культури проводили якісним методом шляхом вимірювання діаметра зон гідролізу досліджуваними культурами субстрату (крохмалю) на третю добу інкубації за 30 oС (в мм). Найбільшу активність мав штам Aspergillus oryzae М. Проведено тривале культивування відібраного продуцента α-амілази Aspergillus oryzae M упродовж 42 діб. Активність α-амілази варіювала від 286 до 502 од/мл. Відзначено, що культуральна рідина прозора і не потребує додаткової фільтрації, легко відділяється від міцелію. Пропонований метод селекції уможливив підвищення активності альфа-амілази з 321 од/мл (до іммобілізації) до 502 од/мл (після іммобілізації), а також дав змогу зберегти активність культури протягом тривалого періоду часу.

Ключові слова: α-амілаза, Aspergillus oryzae; іммобілізація, глибинне культивування.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2016