Biotechnologia Acta

...

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Архив 2014 № 6 ПОШИРЕНІСТЬ АЛЕЛІВ ГЕНА HvITR1, ЩО КОДУЄ ІНГІБІТОР ТРИПСИНУ CMe (BTI-CMe), ПОВ’ЯЗАНИЙ ІЗ КОЛОЇДАЛЬНОЮ СТАБІЛЬНІСТЮ ПИВА, У ЗАРЕЄСТРОВАНИХ В УКРАЇНІ СОРТАХ ЯЧМЕНЮ А. І. Степаненко, Б. В. Моргун, О. В. Степаненко, С. С. Поліщук, О. І. Рибалка
Друк PDF

ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 7, № 6, 2014
doi: 10.15407/biotech7.06.075
С. 75-82, Бібліогр. 9, укр.
УДК: 577.21+633.16+663.421+544.475

ПОШИРЕНІСТЬ АЛЕЛІВ ГЕНА HvITR1, ЩО КОДУЄ ІНГІБІТОР ТРИПСИНУ CMe (BTI-CMe), ПОВ’ЯЗАНИЙ ІЗ КОЛОЇДАЛЬНОЮ СТАБІЛЬНІСТЮ ПИВА,  У ЗАРЕЄСТРОВАНИХ В УКРАЇНІ СОРТАХ ЯЧМЕНЮ

А. І. Степаненко1, Б. В. Моргун1, О. В. Степаненко1, С. С. Поліщук2, О. І. Рибалка2

1Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Київ
2Селекційно-генетичний інститут — Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення НААН України, Одеса

Виконано  біотехнологічний  аналіз  сучасних  сортів  ячменю  вітчизняної  та  зарубіжної  селекції для виявлення цінних SE-ve генотипів. Ідентифікацію алельного стану гена проведено у 109 сортах ячменю за допомогою розроблених мультиплексних ПЛР для SNAP-системи молекулярних маркерів. Серед  досліджених  сортів  алель  SE+ve виявлено  у  75  сортів  ячменю,  алель  SE-ve —  у решти сортів. Гетерогенними (+/-) виявилися 6 зразків, у яких знайдено обидва алелі: SE+ve та SE-ve. Одержані результати порівняно з даними Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, показали, що 8 сортів, зазначених як фуражні, несуть алель SE+ve і жоден з них не несе алель SE-ve. Із 38 сортів, якість яких було визначено як придатну для  пивоваріння, 19 містять алель SE+ve, решта — алель SE-ve.

Результати проведеного аналізу колекції сортів ячменю за алельним складом гена HvITR1 мають важливе технологічне значення як за добору пар для селекції сортів пивоварного напряму, елітних рослин  у  селекційних  популяціях,  так  і  для  об’єктивної  оцінки  партій  зерна,  призначених  для виготовлення якісних та стабільних під час зберігання напоїв.

Ключові слова: біотехнологія ячменю, помутніння пива, СМе-протеїн.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008

 

Додаткове меню

Пошук по сайту

Навігація на сайті

Home Архив 2014 № 6 ПОШИРЕНІСТЬ АЛЕЛІВ ГЕНА HvITR1, ЩО КОДУЄ ІНГІБІТОР ТРИПСИНУ CMe (BTI-CMe), ПОВ’ЯЗАНИЙ ІЗ КОЛОЇДАЛЬНОЮ СТАБІЛЬНІСТЮ ПИВА, У ЗАРЕЄСТРОВАНИХ В УКРАЇНІ СОРТАХ ЯЧМЕНЮ А. І. Степаненко, Б. В. Моргун, О. В. Степаненко, С. С. Поліщук, О. І. Рибалка

Запрошення до співпраці

Пані та понове!  Редакція запрошує Вас публікувати свої роботи на сторінках нашого журналу. © Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008. Усі права захищені. Повний або частковий передрук матеріалів журналу тільки з письмового дозволу редакції.
E
-mail для довідок: biotech@biochem.kiev.ua



Нещодавно додано