Оберіть свою мову

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 10, № 1, 2017;  
https://doi.org/10.15407/biotech10.01.034
С. 34-42, бібліогр. 54, англ.
УДК: 579.222

 1 2017

ВІТЧИЗНЯНІ ШТАМИ-ПРОДУЦЕНТИ БУТАНОЛУ РОДУ Clostridium

О. О. Тігунова, Н. Є. Бейко, Г. С. Андріяш, С. Г. Прийомов, С. М. Шульга

ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Київ

Метою роботи було підсумувати результати власних досліджень отримання нових штамів-продуцентів бутанолу роду Clostridium, провести їх ідентифікацію фізіолого-морфологічними і генетичними методами. Обговорюється подальше вивчення характеристик та біологічних особливостей штамів, різні шляхи біотехнологічного процесу одержання бутанолу. Розглянуто методи підвищення накопичення бутанолу штамами-продуцентами, окреслено перспективу використання хімічного мутагенезу клостридій як методу збільшення продукції бутанолу. Показано можливість використання нехарчової сировини як субстрату для культивування, проведено порівняння різних методів попередньої підготовки сировини та впливу їх на накопичення бутанолу в культуральній рідині. Доведено суттєве збільшення накопичення бутанолу за рахунок використання попередників синтезу як додаткових компонентів до ензиматичного середовища та застосування зворотної барди для зменшення відходів виробництва без впливу на рівень синтезу бутанолу. Подано характеристику проблеми зберігання штамів-продуцентів та визначено середовище для захисту мікроорганізмів під час ліофільного висушування.

Ключові слова: бутанол, штами-продуценти бутанолу роду Clostridium.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2016