Оберіть свою мову

ISSN 2410-776X (Електронна версія)
ISSN 2410-7751 (Друкована версія)

3 2019

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 12, № 3, 2019
С. 67-74, бібл. 24, англ.
УДК: 579.61
https://doi.org/10.15407/biotech12.03.067

ЕКСТРАКТИ ЇСТІВНИХ РОСЛИН ЯК СТИМУЛЯТОРИ РОСТУ КОРИСНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ

О. В. Паллаг1, 2, Т. В. Мелешко1, 2, В. В. Баті2, Н. В. Бойко1, 2

1Ужгородський національний університет, кафедра клініко-лабораторної діагностики та фармакології, стоматологічний факультет, Україна
2Ужгородський національний університет, науково-дослідний і навчальний центр молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок, Україна

Метою роботи було визначення вмісту біологічно активних речовин у ягодах і плодах, зібраних в екологічно чистих зонах, для з’ясування перспективності їх використання для створення фармабіотиків спрямованої дії та здатності одержаних з них екстрактів стимулювати ріст пробіотичних штамів лактобактерій і представників коменсальної кишкової мікробіоти. Вміст біологічно активних речовин визначали методом тонкошарової хроматографії. Вплив метанольних екстрактів ягід та плодів на відібрані нами штами: L. acidophilus, L. catenaformis, L. casei, L. fermentum, E. coli 058, E. faecalis (коменсали кишечнику), B. subtilis 090 (складова біопрепарату), які є перспективними для створення сучасних фарма біотиків, визначали за результатами їх культивування в зазначених екстрактах. Виявлено, що досліджувані ягідні екстракти характеризувалися більш значним вмістом поліфенолів, порівняно з антоціанами. Екстракт аличі пригнічував ріст усіх тестованих нами штамів, окрім B. subtilis 090. Екстракти червоної смородини, черешні та йошти сприяли росту L. сatenaformis, а екстракти черешні і йошти на додаток до вищезазначених штамів лактобактерій додатково стимулювали ріст L. Casei та L. fermentum. Екстракти чорниці та сливи активували ріст усіх штамів лактобактерій, а чорниці, чорної та червоної смородини пригнічували ріст відібраних нами коменсальних мікроорганізмів. Здатність стимулювати ріст B. subtilis 090 було відзначено лише в екстрактах аличі, йошти та сливи.

Ключові слова: ягоди, плоди, флаваноїди, антоціани, лактобактерії, фармабіотики.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2019