Biotechnologia Acta

...

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Архив 2020 № 2 ОПТИМІЗАЦІЯ УМОВ КУЛЬТИВУВАННЯ ШТАМУ-ПРОДУЦЕНТА РИБОФЛАВІНУ М. М. Радченко Г. С. Андріяш Н. Є. Бейко О. О. Тігунова С. М. Шульга
Друк PDF

ISSN 2410-7751 (Друкований варіант)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)

Ж-л Biotechnologia Acta Т. 13, № 2, 2020
С. 48-55, бібліогр. 24, англ.
УДК: 579.222.7
https://doi.org/10.15407/biotech13.02.048

ОПТИМІЗАЦІЯ УМОВ КУЛЬТИВУВАННЯ ШТАМУ-ПРОДУЦЕНТА РИБОФЛАВІНУ

М. М. Радченко Г. С. Андріяш Н. Є. Бейко О. О. Тігунова С. М. Шульга

ДУ «Інститут харчової біотехнології і геноміки НАН України», Київ

Мета дослідження полягала у встановленні оптимальних умов культивування для збільшення накопичення рибофлавіну штамом-продуцентом Bacillus subtilis ІМВ В-7797. Об’єктом дослідження був штам B. subtilis ІМВ В-7797 із «Колекції штамів мікроорганізмів та ліній рослин для харчової і сільськогосподарської біотехнології» ДУ «Інститут харчової біотехнології і геноміки НАН України». Визначено відсоток (10%) та термін культивування (16 годин) інокуляту, який призводить до збільшення накопичення рибофлавіну. Вивчено вплив джерела вуглецю на накопичення рибофлавіну та показано, що найбільше накопичення (5,2 г/дм3) було за використання глюкози. Наведено динаміку накопичення рибофлавіну та визначено оптимальний термін культивування (68 год). Визначено оптимальні умови культивування (концентрація глюкози — 120 г/дм3, температура — 38 oС, рН середовища 7,0), за яких збільшилось накопичення рибофлавіну у культуральній рідині більш ніж у 2 рази. Зроблено висновок, що накопичення рибофлавіну можна підвищити за допомогою зміни умов культивування.

Ключові слова: штам-продуцент, рибофлавін, мікробіологічний синтез, Bacillus subtilis.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2020






 

Додаткове меню

Пошук по сайту

Навігація на сайті

Home Архив 2020 № 2 ОПТИМІЗАЦІЯ УМОВ КУЛЬТИВУВАННЯ ШТАМУ-ПРОДУЦЕНТА РИБОФЛАВІНУ М. М. Радченко Г. С. Андріяш Н. Є. Бейко О. О. Тігунова С. М. Шульга

Запрошення до співпраці

Пані та понове!  Редакція запрошує Вас публікувати свої роботи на сторінках нашого журналу. © Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008. Усі права захищені. Повний або частковий передрук матеріалів журналу тільки з письмового дозволу редакції.
E
-mail для довідок: biotech@biochem.kiev.ua