Biotechnologia Acta

...

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Home Архив 2019 № 6 БАЗЫ ДАННЫХ ПРОДУКТОВ ПИТАНИЯ: ПРОБЛЕМЫ ТРАНСНАЦИОНАЛЬНОГО ПРИМЕНЕНИЯ Л. М. Бугина, А. В. Паллаг, Т. В. Мелешко, Бати В. В., Н. В. Коваль, Н. В. Бойко
Друк PDF

ISSN 2410-776X (электронна версія)
ISSN 2410-7751 (друкована версія)

Biotechnologia Acta Т. 12, № 6, 2019
С.5-11, бібл. 10, англ.
УДК: 338.439:339.138

https://doi.org/10.15407/biotech12.06.005

БАЗИ ДАНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ: ПРОБЛЕМИ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОГО ЗАСТОСУВАННЯ

Л. М. Бугіна, О. В. Паллаг, Т. В. Мелешко, В. В. Баті, Н. В. Коваль, Н. В Бойко.

Ужгородський національний університет, Україна

Метою цього дослідження було проаналізувати і порівняти існуючі міжнародні методології, які застосовуються для класифікації та ідентифікації характеристик харчових продуктів у сучасних комп'ютеризованих базах даних (Foodex, INFOOD/FAO, EuroFIR), а також подати наші первинні результати створення регіональних і національних українських баз даних за складом продуктів харчування.

У дослідженні використовували теоретичний синтез і дедуктивний аналіз, огляд літератури зарубіжних наукових рецензованих джерел, LanguaL, DaRiS.

Попит на незалежний від мови тезаурус (LanguaL) і потреба в практичній, польовій системі харчування (INFOODS) призвели до спроб зв’язати цю систему та створити мінімальний набір стандартів і послідовний підхід до визначення харчових продуктів у всьому світі. Прикладами цього комбінованого підходу є "картографування системи" та "Міжнародний стандарт інтерфейсу для баз даних про продукти харчування".

Уперше впроваджено використання різних інструментів для складання перших регіональних (100 місцевих продуктів) та національних (53 продукти із 6 пріоритетних груп традиційних страв і напоїв) сформованих у проекті BaSeFood.

Ключові слова: композиційні бази даних харчових продуктів (КБДХП), LanguaL, DaRIS, INFOODS/FAO, EuroFIR.

© Інститут біохімії ім. А. В. Палладіна НАН України, 2019


10.15407/biotech12.06.005

Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE
 

Додаткове меню

Пошук по сайту

Навігація на сайті

Home Архив 2019 № 6 БАЗЫ ДАННЫХ ПРОДУКТОВ ПИТАНИЯ: ПРОБЛЕМЫ ТРАНСНАЦИОНАЛЬНОГО ПРИМЕНЕНИЯ Л. М. Бугина, А. В. Паллаг, Т. В. Мелешко, Бати В. В., Н. В. Коваль, Н. В. Бойко

Запрошення до співпраці

Пані та понове!  Редакція запрошує Вас публікувати свої роботи на сторінках нашого журналу. © Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008. Усі права захищені. Повний або частковий передрук матеріалів журналу тільки з письмового дозволу редакції.
E
-mail для довідок: biotech@biochem.kiev.ua