Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друк.)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 16, № 5 , 2023
С. 22-33., Бібліограф. 70 англ..
УДК: 578.81: 615.33.
DOI: https://doi.org/10.15407/biotech16.05.022

Повний текст: (PDF, in English) 

ПЕРСПЕКТИВИ СТВОРЕННЯ ЛІПОСОМАЛЬНИХ АНТИМІКРОБНИХ ПРЕПАРАТІВ НА ОСНОВІ ФАГІВ

Пилипенко Д. М.1, Григор’єва Г. С.2, Краснопольський Ю. М. 3

1 Державний біотехнологічний університет, Хрків,Україна
2 Державна установа «Інститут фармакології та токсикології Національної академії медичних наук України»
3 Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

Поява великої кількості патогенних мікроорганізмів, резистентних до відомих антибіотиків, вказує на необхідність пошуку нових стратегій боротьби з ними.

Мета. Стаття присвячена аналізу сучасних досліджень ліпосомальних форм фагів як перспективної стратегії боротьби з мікробними інфекціями.

Методи. Аналіз сучасної вітчизняних та іноземних досліджень, присвячених інкапсуляції бактеріофагів у ліпосоми та оцінці ефективності цієї системи доставлення ліків у протимікробній терапії.

Результати. Інкапсуляція бактеріофагів у ліпосомальні наночастинки захищає фаги від негативного впливу зовнішніх факторів, збільшує період циркуляції в організмі, забезпечує підвищену біодоступність фагових частинок і, як наслідок, підвищує ефективність протимікробного лікування. Ліпосомальні форми фагів продемонстрували свою ефективність у боротьбі з багатьма поширеними патогенними бактеріями, зокрема Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Mycobacterium tuberculosis, Salmonella та ін.

Висновки. Ліпосомальні фаги мають перспективи як протимікробні препарати, проте для широкого застосування у клінічній практиці потребують проведення доклінічних та клінічних досліджень для підтвердження їхньої ефективності та безпечності.

Ключові слова: нанобіотехнологія, система доставення ліків, ліпосома, бактеріофаг, фагова терапія, антимікробний препарат.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2023