Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)


Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 6, № 2, 2013
https://doi.org/10.15407/biotech6.02.043
С. 43-57, бібл. 87,  рос.
УДК: 616.12-005.8:615.275.4

ВИКОРИСТАННЯ БІОПРЕПАРАТІВ У ТЕРАПІЇ ІШЕМІЧНОГО УШКОДЖЕННЯ СЕРЦЯ

О. К. Гулевський, О. С. Абакумова, І. Й. Щенявський

Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, Харків

Розглянуто перспективи застосування в експерименті і в клініці ішемічного ушкодження міокарда біологічно активних речовин: факторів росту, цитомединів, природних антиоксидантів, речовин, що містяться в екстрактах з ювенільних і фетальних органів і тканин тварин. Поряд з добре вивченими і широко використовуваними в клінічній практиці біопрепаратами тваринного походження, такими як кордіалін, актовегін, ербісол, несиритид, енергостим, як перспективні засоби для терапії серцевоудинних захворювань розглядаються екстракти із серця та низькомолекулярна фракція кордової крові.

Показано, що використання тканин ембріофетоплацентарного комплексу підвищує репаративну здатність міокарда. Основна відмінність таких біопрепаратів як біогенних стимуляторів полягає в тому, що в їхньому складі є збалансований комплекс біологічно активних речовин, зокрема різних активаторів регенерації і диференціації (фактори росту фібробластів, нервів, фактор, що стимулює ріст макрофагальних і еритроїдних колоній), а також антипроліферативних цитокінів, що запобігають клітинній і системній гіперстимуляції. Крім того, фетальні клітини та їх асоціати практично не імуногенні.

Таким чином, якщо буде визначено фактори росту і диференціації, здатні регулювати мітотичну активність кардіоміоцитів, стане можливим спрямовано ініціювати процесс диференціювання стовбурових клітин і впливати на регенерацію міокарда людини, а отже, оптимізувати лікування інфаркту міокарда.

Ключові слова: інфаркт міокарда, біологічно активні речовини, фактори росту, цитомедицини, антиоксиданти, екстракти тканини серця, кордової крові, фетальних тканин.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2013